Ilmastonmuutos ja sen torjuminen

Tervetuloa ilmastomaajoukkue.comiin! Tällä sivustolla keskustellaan ilmastonmuutoksesta, sen kasvun historiasta, siihen johtaneista syistä ja asioista, joita voimme tehdä sen hidastamiseksi ja lopulta jopa kokonaan pysäyttämiseksi. Täältä saat vinkkejä ekologisempaan elämään ja uusia näkökulmia median artikkeleiden rinnalle. On kovin yleistä, että mediassa vain riepotellaan ihmisten vastuuttomuutta ja etsitään ilmastonmuutoksen suurinta tekijää aivan, kuin niitä olisi vain yksi. Sen sijaan, että syyttelemme edellisiä sukupolvia heidän päätöksistään, ovat konkreettiset toimet tarpeellisia.

On tavattoman paljon asioita, joita jokainen voisi omalta osaltaan tehdä. Veden valuttaminen tiskatessa, valojen pitäminen päällä tyhjässä huoneessa, autolla lähikauppaan ajaminen ja kalliiden, eksoottisten hedelmien ostaminen. Kun nämä pienet tavat vakiintuvat rutiineiksi, niiden vaikutuksia ympäristöön ei tule ajatelluksi. Kun media huutaa niskaan tekojen vääryyttä, sitä sulkee silmänsä ja korvansa ja keskittyy jatkamaan elämäänsä samalla tavalla. Alla on muutamia esimerkkejä asioista, joita juuri sinä voit tehdä muuttamatta kuitenkaan elämääsi täysin.

Suosi suomalaista

Ilmastonmuutosta voi hidastaa suosimalla Suomessa tuotettua ruokaa ja muita kotimaisia tuotteita. Vaikka Etelä-Amerikassa tuotetut banaanit ja avokadot ovatkin herkullisia, niiden matka Suomeen on hiilidioksidipilven saattelema. Päiväntasaajalta tuodaan joka päivä rekkalastillisia hedelmiä ja kasviksia nälkäisille kuluttajille, ja voi vain kuvitella, miten paljon se syö maapallon jo valmiiksi ohutta ilmakehää. Suomalaiset ovat tyystin unohtaneet oman maansa antimet – lähimetsät ovat kesäisin ja syksyisin täynnä marjoja ja sieniä, joista saa aivan samat, ellei paremmatkin, ravintoaineet.

Muutoksen voi aloittaa pienillä ostoksilla. Jos normaalisti ostat ulkomaalaisia kurkkuja, voit seuraavalla kauppareissulla vaihtaa sen suomalaiseen. Jos olet tottunut syömään aamulla ruisleivän kanssa avokadoa, kokeile ensi kerralla suomalaista kaurapuuroa ja sen seassa suomalaisia marjoja. Tai jos olet aina käyttänyt markettihyllyn ranskalaisia shampoo-tuotemerkkejä, kokeile ensi kerralla vastaavaa, samanhintaista suomalaista tuotetta. Kotimainen ruoka kattaa laajalti eri alueita, mutta parhaimmillaan lähiruoka on omalta takapihalta! Hyödynnä siis syksyisin lähimetsän sieni- ja marjapaikat, ja kerää isovanhempiesi takapihalta omenoita.

Auton vaihto julkisiin tai pyörään

Harva suostuisi hevillä luopumaan omasta autostaan, mutta sen sijaan sen käytön vähentäminen ei tunnu mahdottomalta ajatukselta. Monet käyttävät autoa joka päivä mennessään töihin ja palatessaan sieltä kotiin sekä tietenkin vielä lähtiessään harrastuksiinsa ja käydessään kaupassa. Viikonloppuna saatetaan ajaa sukulaisten luo ja iltaisin toki vielä tervehtimään muutamia ystäviä. Tämä kuluttaa toki hurjasti rahaa, mutta ennen kaikkea ympäristöä. Pelkästään yhden näistä matkoista tekeminen julkisilla, kävellen tai pyöräillen pienentää hiilijalanjälkeä huomattavasti.

Etenkin pääkaupunkiseudulla autosta luopuminen on helppoa. Helsingissä julkinen liikenne toimii niin hyvin, että on jopa omituista, jos joku matkustaa sen rajojen sisäpuolella autolla. Kuukausikortti tulee varmasti halvemmaksi kuin jatkuva tankkaaminen. Nykyään pääkaupunkiseudulla on myös kaupunkipyöriä, joita voi käyttää pientä korvausta vastaan. Pyörä otetaan omasta lähimmästä telineestä, joita on alle kilometrin säteellä useampia. Jos sillä ajaa esimerkiksi töihin, sen voi jättää työpaikkaa lähimpänä olevaan parkkiin. Sitä ei tarvitse erikseen edes huoltaa. Kätevää ja ympäristöystävällistä!

Lyhyet etelänmatkat lähilomiksi

Monet lähtevät muutamien päivien etelänmatkoille päästäkseen hetkeksi irrottautumaan raastavasta arjesta. Polttava aurinko, palmupuut ja mielenkiintoinen kulttuuri saa unohtamaan työ- ja opiskelumurheet, ja mieli lepää vihdoinkin. On yleinen harhaluulo, että tällaiset lähelle tehdyt lomamatkat olisivat ekologisia. Yleensä lähelle tehdyt lomat nimittäin ovat vain maksimissaan viikon pituisia, kun taas esimerkiksi Aasiassa vietetään keskimäärin pidemmän aikaa. Pääset ehkä itse lomalle, mutta hinta siitä on maapalloamme kohtaan kova. Mitä siis tehdä, jos aika ei riitä pitkiin reissuihin?

Yhä useampi suosii lähilomia, eli esimerkiksi omassa kotikaupungissa lomailua. Helsinkiläiset varaavat muutaman yön kylpylähotellista tai vuokraavat mökin jostain lähistöltä. Osa lähtee esimerkiksi junalla Turkuun ja viettää pitkän viikonlopun saaristossa tai vaikka Saimaan rannalla. Aurinko ei ehkä lämmitä yhtä tehokkaasti, mutta maiseman vaihto lasketaan kuitenkin lomaksi. Jos tarkoitus on ottaa hetken hengähdystauko arjen pyörteestä ja lepuuttaa aivoja, sillä ei pitäisi olla suurta merkitystä, missä sen tekee. Lisäksi pienellä paikallislomalla voi oppia jotain uutta kotimaastaan.

Pienet teot merkitsevät

Kaikesta ei tarvitse luopua kerralla. Jos sinun todella tarvitsee päästä etelän polttavaan lämpöön vähintään kerran vuodessa, tee se, mutta karsi muusta. Voit esimerkiksi yhtenä päivänä pyöräillä töihin tai kouluun, ja toisena päivänä olla käyttämättä lainkaan sähköä kotonasi. Pelkästään illalla ottamasi puolen tunnin suihkun lyhentäminen puolella tai veden lämpötilan laskeminen hieman viileämmäksi säästää luontoa. Älä siis ota liikaa paineita ympäristön pelastamisesta; sinun ei tarvitse muuttaa tottumuksiasi yhdessä yössä. Pienet teot merkitsevät!

Yhteenveto

Me voimme tehdä vaikka mitä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Jos olemme valmiita poistumaan siltä omalta pieneltä mukavuusalueeltamme, kaikki on mahdollista. Tältä sivustolta tulet löytämään tietoa ja vinkkejä esimerkiksi ekologisista sähköntuotantomenetelmistä kuten tuuli-, aurinko-, ja vesivoimasta sekä muista pienistä tavoista, joilla luontoa voi säästää ja ilmastonmuutosta mahdollisesti torjua. Jos aihe koskettaa sinua lainkaan, tämä sivusto on sinulle oikea. Ota siis mukava asento, missä ikinä oletkaan, ja klikkaa itsesi lukemaan lisää sivuston mielenkiintoisia artikkeleja.