Ekologisuudesta vuosituhannen bisnes?

maapallo silhuetti

Ilmastonmuutos sekä ekologisuus ovat tämän hetken kuumimpia puheenaiheita. Ilmastonmuutos on valitettavasti ollut käynnissä jo kymmeniä vuosia, eikä sen lupaamat tulevaisuudennäkymät näytä kovin hyviltä ihmiskuntaamme ajatellen.

Vasta 2010-luvun aikana kansakuntamme on alkanut huolehtimaan maapallomme tilasta, mutta valitettavasti kehitys on ollut äärimmäisen hidasta. Ilmastonmuutos aiheuttaa maapallomme lämpenemistä, joka taas sulattaa jäätiköitä. Esimerkiksi kaikkien mannerjäätiköiden sulaminen nostaisi merenpintaa roimasti, jolloin rannikkoalueet jäisivät kokonaan meren alle. Tämän eteen monet ammattilaiset, yritykset, sekä globaalit tahot ovatkin tehneet töitä jo useita vuosia, ilman (toistaiseksi) pysyviä tuloksia.

Aurinkoenergia

aurinkopanelit

Yksi suurin maapalloamme kuluttava teollisuuden ala on energiateollisuus. Elämämme ei valitettavasti pyöri ilman sähköä ja jatkuvaa energiantuotantoa, jonka vuoksi se rasittaakin elinolosuhteitamme huomattavasti.

Elon Musk on Etelä-Afrikasta kotoisin oleva “hullu tiedemies” joka on vuosia jo vienyt “Solar City” -hankettaan  eteenpäin. Itseasiassa koko projekti on jo niinkin pitkällä, että se on myyty Teslalle ja kyseinen autoistaan kuulu yritys tarjoilee aurinkoenergiaa kerääviä kattotiiliä. Suomessakin voi jo ainakin alustavasti varata kyseisenlaisia kattomateriaaleja.

Kyseessä on massiivinen aurinkopaneeleista sähköä tuottava yritys, joka pyrkii valjastamaan luonnon omia voimia ihmisten hyötykäyttöön. Ideana tämä on nerokas, sillä auringonvalo on esimerkiksi uusiutuva luonnonvara, toisin kuin vaikkapa metsiemme puut ja maidemme järvet sekä meret. Luonnostamme on vain tiettyyn pisteeseen asti mahdollisuus pumpata erilaisia fossiileja, öljyä, happea, puuta, paperia, energiaa, mutta auringon avulla pystymme tulevaisuudessa kiihdyttämään energiantuotantoamme, luontoa säästävällä tavalla.

Aurinkoenergiateollisuus on vielä valitettavasti aivan alkutekijöissään, eikä kukaan vielä tiedä minkälaisia tuloksia tämän alan parista on odotettavissa seuraavien vuosikymmenten ajan. Fakta on kuitenkin se, että mikäli emme toimi tarpeeksi ajoissa, on kohta liian myöhäistä.

Sähköautot

Ironisesti sähköautot ovat ratkaisu ilmastonmuutokseen, vaikka juuri kerroimme sähköntuotannon kuormittavan maapalloamme. Tosiasia on kuitenkin se, että fossiilisia polttoaineita käyttävät bensa- ja diesel-autot kuluttavat moninkertaisesti enemmän luontoamme, monien eri tekijöiden kautta. Sähköautot ovat myös sähkösankarimme Elon Muskin (Tesla) intohimona, mutta näiden toimivuudesta tulevaisuudessa ei valitettavasti ole mitään takeita. Toistaiseksihan markkinat ovat ottaneet sähköllä kulkevat autot vastaan hieman oudoksuen, eikä tämä varsinaisesti ole vielä suuren yleisön suosiota onnistunut varastamaan.

sähköauton latauspisteSähköautoilua huomattavasti hankaloittavat tekijät liittyvät tällä hetkellä bensan tuomiin etuihin mm. matkanteossa sekä yksinkertaisuudessaan. Sähköautojen tankkaaminen on latauspisteiden vähyyden vuoksi hyvin haastavaa sekä täydellä akulla ei vielä pysty kulkemaan niin pitkiä matkoja, kuin esimerkiksi täydellä tankillisella bensaa. Tässä kannattaisikin kysyä itseltään kumpi on tärkeämpää, 100-200km ero auton kuljetuskyvyssä, vai maapallomme tulevaisuus?

Hyvä uutinen sähköautoilun kannalta on kuitenkin se, että EU alkaa jo direktiiveillään valvoa, että tietyt ehdot täyttyvät ja mahdollisuudet sähköautojen laajempaan käyttöön ja lataamiseen luodaan.

Vihreä teollisuus

Internetin välityksellä palveluita tarjoavat yritykset ovat ajaneet vihreitä aatteita jo pitkään, sillä heidän alansa ei rasita luontoa läheskään niin paljon, kuin esimerkiksi auto & energiateollisuus. Mm. verkon yli toimivat netticasinot ovat jo vuosia tehneet yhteistyötä mm. erilaisten organisaatioiden kanssa, joiden prioriteettina ovat luonnonsuojelu ja sen säästäminen.

Pelkästään verkkoteollisuuteen keskittyvät yritykset harvoin tarvitset minkäänlaisia tehtaita pystyäkseen tuottamaan palveluitaan. He ovat myös ottaneet sähkönkulutuksen yleensä hyvin tarkkaan syyniin, sillä se on pahimmillaan ison pelialan yrityksen suurimpia rahareikiä. Sähkönkulutuksen hallinnalla yritys ei pelkästään säästä luontoa, mutta tuottaa riihikuivaa rahaa omistajilleen.

Loppujen lopuksi kyseessä on kuitenkin yhteinen asiamme, jonka eteen kaikkien on puhallettava yhteen hiileen. Ilmastonmuutoksen ja sen lämpenemisen pysäyttäminen ei ole helppo urakka ja siihen vaaditaan paljon poliittista voimaa maailman suurimmilta valtioilta kuten Kiina, USA sekä Venäjä. Ilman poliittista tukea todellinen muutos ei koskaan pääse käyntiin, joten nähtäväksi jää minkälainen on rakkaan planeettamme tulevaisuus. Yksilöllä on kuitenkin loppupeleissä kaikki valta, mutta sitä valtaa tulee osata käyttää yhteisen hyvän puolesta.